dimarts, 16 de novembre del 2010

Conferencia dels 100 anys del sindicat CNT a l'Espai Betúlia

CNT: 100 anys per l’emancipació econòmica i social.
Escrit a: Jordi Albaladejo
Badalona - Ens trobem en el centenari de la Confederació Nacional del Treball (CNT), nascuda amb el nom inicial de Confederació General del Treball. El segon i darrer congrés de Solidaritat Obrera (30-31 d'octubre i 1 de novembre de 1910, al Teatre de Belles Arts de Barcelona) i el primer de la CNT, el setembre de 1911, marquen l'inici del moviment confederal que va anar evolucionant els primers anys cap a plantejamentents anarcosindicalistes.
Aquest trànsit a Badalona va suposar inicialment una reculada dins l'obrerisme organitzat, almenys pel nombre d'entitats representades i pels indicis que es desprenen de la premsa de l'època, ja que de 12 entitats adherides al darrer Congrés de SO (Fed. Local de Solidaritat Obrera, Forners 'La Espiga', Perruquers i Barbers 'La Regeneradora', Paletes, Peons i Paletes 'La Unión', Pintors 'El Arco Iris', Oficials fusters, Cotxers, Arts i Oficis, Operaris Cristallers, Obrers Vidriers, Ateneo Sindical 'La Procreación Consciente), al primer de la CNT només van ser-ne 6 (Fed. Local de SO, Forners 'La Espiga', Peons i Paletes 'La Unión', Pintors 'El Arco Iris', Oficials fusters, Arts i Oficis).
Amb posterioritat un procés d'enfortiment i agitació amb el paper activíssim del dirigent Joan Peiró i Belis va comportar la creació de la Federació Local de Societats Obreres de Badalona el juny de 1915 amb una força creixent i hegemònica en el conjunt de l'obrerisme badaloní. Una història que va anar evolucionant amb molta força fins el tall violent del franquisme. Posteriorment el moviment llibertari i sindical ha seguit d'altres formes.
Ben segur per poder valorar-ho amb suficients elements de judici serà molt interessant l'acte organitzat pel CEDALL amb la col·laboració municipal, el proper dijous 19 de novembre a les 19h, a l'Espai Betúlia, ( carrer Antón Romeo de Badalona - a prop de RENFE )que comptarà amb la historiadora Dolors Marin i autora d'Anarquistas. Un siglo de movimiento libertario en España, i el professor de la UAB, Just Casas.