dissabte, 2 de juny del 2012

Presentació del documental "Victor Serge, el hereje necesario" a Arts Santa Mònica

BARCELONA - El proper 7 de juny a les 19 h. a la Sala d'actes del Centre d'Arts Santa Mónica a Barcelona es presentarà el documental de Carmen Castillo “Victor Serge, el hereje necesario”. La cineasta presentarà la pel·lícula i participarà en un col·loqui amb Xavier Montanyà i Imma Merino.

Victor Serge
(pseudònim Victor Lvóvitx Kibàltxitx) va néixer l’any 1890 a Brussel·les. Fill d’anarquistes russos exiliats, va ser un escriptor i un activista polític sempre compromès amb la lluita per la justícia social. Fidel a la llibertat de pensament, va ser el primer que va definir la URSS com un estat totalitari. La seva existència novel·lesca el va dur a la presó a Paris en ser vinculat a la Banda Bonnot, a Barcelona per afinitat amb el moviment anarquista liderat pel Noi del Sucre, a Rússia per participar en la revolució, a la deportació per la seva crítica de l’estalinisme, a la França prèvia a la II Guerra Mundial i, fugint del nazisme, a Mèxic, on va morir el 1947. No va parar d’escriure articles, pamflets, assajos, poemes i novel·les, com ara l’esplèndida “El cas Tulayev”. A les seves “Memòries d’un revolucionari” va deixar constància del seu profund humanisme, que, tot i tantes decepcions, va mantenir-li viva l’esperança: “De derrota en derrota fins la victòria final”. Aquest lema va tenir-lo present l’escriptora i documentalista xilena Carmen Castillo en realitzar “Calle Santa Fe”, un testimoni de la lluita del MIR (Movimiento de Izquierdas Revolucionario). De fet, Castillo sempre ha tingut present Victor Serge, amb el qual sent una afinitat com a activista política, exiliada i vençuda de la Història. Des d’aquest sentiment d’afinitat, ha aportat un documental sobre Victor Serge que defineix com un testimoni íntim d’un dels més grans intel·lectuals de la primera meitat del segle XX.
  
Entrada lliure | aforament limitat
Organitza: Arts Santa Mònica i JEM productions - La Rambla, 7 BARCELONA
Col·labora: Ateneu Enciclopèdic, Fundació Andreu Nin, Fundació d'Estudis Llibertaris i Anarcosindicalistes, Mostra ce Cinema ce Dones i Màster en Documental de Creació (IDEC-UPF)